Naučni skupovi

OD KORENA DO DEOBA – govori Ljubomir Kljakić

U ciklusu NAUČNI SKUPOVI četvrtkom emitujemo snimke sa 27. Kruševačke filozofsko-književne škole, čija tema je bila "Od korena do deoba – društvena slika Srbije u 20. veku". U petoj emisiji ovog ciklusa možete slušati izlaganje Ljubomira Kljakića "Permanentno pravo na pobunu u srpskoj književnosti".

U okviru Vidovdanskih svečanosti grada Kruševca 17. i 18. juna u Kulturnom centru Kruševac održana je 27. Kruševačka filozofsko-književna škola. Pored glavne teme OD KORENA DO DEOBA – DRUŠTVENA SLIKA SRBIJE U 20. VEKU, progam skupa sadržao je i dva podtemata „Antropološke teme u književnosti i filozofiji danas” i „Vreme ograničenog humanizma”.  

Izbor teme bio je motivisan potrebom za kritičkim i analitičkim sagledavanjem ključnih uzroka nastanka, oblika pojavljivanja, granica i posledica društvenih, kulturnih, stvaralačkih, filozofskih, ideoloških, političkih i drugih promena, izazova i protivurečnosti na bogatoj i dramatičnoj društvenoj i kulturnoj mapi Srbije u 20. veku. Te promene i njihove posledice, podjednako su reflektovane u filozofiji i književnosti, u teorijskim i stvaralačkim idejama, u političkoj misli i neposrednoj životnoj praksi, koje u srpskom društvu i kulturi traju sve do današnjih dana.

Polazeći od tematski bogatog književnog dela Dobrice Ćosića i njegove široke društvene angažovanosti, učesnici Škole pronalaze veoma inspirativne podsticaje za analizu ne samo promena koje su zahvatale srpsko društvo i kulturu u burnim i tragičnim decenijama 20. veka, nego i u današnjem, isto tako neizvesnom i traumatičnom društvenom vremenu. Uočljivo je to u celokupnom književnom opusu velikog srpskog pisca, u romanima, u publicističkoj i dnevničkoj prozi i u njegovom političkom delovanju, kao i u ostvarenjima i idejama poznatih srpskih filozofa 20. veka, od Božidara Kneževića do današnjih predstavnika srpske filozofije.

Dve podteme ovogodišnjeg zasedanja – Antropološke teme u filozofiji i književnosti danas i Vreme ograničenog humanizma – dodatno će proširiti sliku aktuelnog trenutka u savremenoj srpskoj filozofiji i književnosti i sagledati je u kontekstu opštijih teorijskih i stvaralačkih kretanja u današnjem svetu.

Sledećeg četvrtka, 18. avgusta, možete pratiti snimak izlaganja Časlava Koprivice.

Urednica ciklusa Tanja Mijović. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво