Umetnost interpertacije – Truls Merk

Emisiju posvećujemo norveškom violončelisti Trulsu Merku, prvom muzičaru iz Skandinavije koji je osvojio takmičenje Čajkovski u Moskvi 1982. godine. Ovaj umetnik izvešće Koncert u a molu Karla Filipa Emanuela Baha i Koncert u ha molu Antonjina Dvoržaka.

Merk je rođen u Bergenu, a studije violončela pohađao je kod Fransa Helmersona, Hajnriha Šifa i Natalije Šakovskaje. Smatra se jednim od najboljih violončelista današnjice, a njegov snimak Šostakovičevog Koncerta broj 1 sa Londonskom filharmonijom bio je nominovan i za Gremi nagradu. Merk je posvećen interpretator savremene muzike i do sada je ostvario preko 30 premijernih izvođenja novih kompozicija - poput dela Prema horizontu Einouhanija Rautavare. On je, takođe, i osnivač Međunarodnog festivala za kamernu muziku u Stavangeru.

Posle dugotrajne borbe sa paralizom ramenih mišića prouzrokovanom ujedom krpelja, Merk se vratio aktivnom koncertiranju. On svira na instrumentu Domenika Montanjane načinjenom 1723. godine u Veneciji. Violončela ovog graditelja se inače smatraju najboljim u istoriji, na kojima su nastupali najbolji solisti naše epohe.    

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво