Istorijski snimci

Sećanje na Zoricu Dimitrijević-Stošić

U emisiji posvećenoj Zorici Dimitrijević-Stošić, koja je preminula u Beogradu 13. februara u 79. godini, slušaćete snimke na kojima ova pijanistkinja interpretira dela Vasilija Mokranjca, Morisa Ravela, Miloja Milojevića, Ljubice Marić i Kloda Debisija.

Zorica Dimitrijević-Stošić rođena je u Smederevu 1934. godine, a osnovne i postdiplomske studije završila je u klasi Vlastimira Škarke na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Usavršavala se kod renomiranog pijaniste, kompozitora i profesora Đina Gorinija na Venecijanskom konzervatorijumu. Stošićeva je na Fakultetu muzičke umetnosti provela ceo radni vek, gde je bila redovni profesor na Katedri za klavir od 1954. do 2001. godine, kao i dugogodišnji šef Katedre i prodekan za nastavu ove visokoškolske ustanove. Dobitnica je mnogih nagrada među kojima se izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda 1980. godine i Velika plaketa sa poveljom Univerziteta umetnosti 1985. godine. Tokom svoje bogate karijere sarađivala je sa najznačajnijim umetnicima u zemlji i regionu, nastupajući solistički i u kamernim sastavima. Ostvarila je zapažena učešća na prestižnim festivalima kao što su BEMUS, Dubrovačke letnje igre i Ohridsko leto, a nastupala je i na koncertima svih filharmonijskih orkestara na prostoru bivše Jugoslavije.

U emisiji ćete slušaćete snimak iz 1976. godine na kojem Zorica Dimitrijević-Stošić premijerno izvodi svitu za solo klavir pod nazivom Intima, ostvarenje koje je Vasilije Mokranjac posvetio ovoj pijanistkinji. Potom slede Sonatina Morisa Ravela, melodijska recitacija za glas i klavir - Čarobnica Ljubice Marić, koju je Stošićeva izvela u saradnji sa mecosopranom Dragoslavom Nikolić i odabrani komadi iz zbirke Ritmičke grimase Miloja Milojevića, a emisiju završavamo sa tri prelida Kloda Debisija.

Autorka Marija Šorak

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво