Легенде – YU Група

У емисији представљамо опус најзаначајнијих имена поп и рок музике – ЈУ Група

„Најдуговечнија група", Ју група настала је 1970. године. Оснивачи су: Драги Јелић -вокал и гитара, Живорад Жика Јелић - бас гитара, Миодраг Миве Округић - оргуље и Велибор Бока Богдановић - бубњеви. Група је у почетку наступала под радним називом „Идејни посед".На наступу у земунском клубу "Синагога" 29. новембра 1970. године, публика је била позвана да предложи име групе. Од те вечери су Ју група.

Крајем децембра исте године снимају прву песму "Нона", инспирисану косовским народним мотивима. Била је то једна од првих песама у којој су коришћени етно мотиви у рок музици. Први самостални концерт одржали су у организацији емисије "Вече уз радио" I програма Радио Београда, коју су тада припремали Никола Караклајић и Петар Поповић. Редовно су свирали по Србији. Те године су за потребе Радио Београда снимили четрнаест песама, од којих се део нашао на њиховим каснијим сингловима.

Почетком осамдесетих, у јеку популарности, ЈУ Група се повлачи са сцене након пожара у којем им је изгорео комби са опремом и повредио Жика Јелић. Поново су се окупили 1987. године када издају повратнички албум „Од злата јабука", са истоименом насловном песмом која постаје хит. Албум их избацује на врх музичке сцене, где су и данас. 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво