Широм затворених очију - Отисак Душе

Данас православни хришћани славе Светог Николу Чудотворца

Светог Николу су још за живота сматрали свецем, красиле су га све врлине. Према веровању, он може да излечи сваку бољку.

Свети Никола, чудотворац, заштитник помораца и сиромашних, један је од највољенијих хришћанских светаца и то не само код православних народа, а сигурно је једна од најбројнија слава код Срба. Овај светитељ имао је веома узбудљиву животну причу, која вековима фасцинира хришћане.

Рођен у малоазијском граду Патара, луци на медитеранској обали данашње Турске, Свети Никола је живео у 4. веку, много пре раскола између православне и католичке цркве 1054. године.

Још као дете Никола је показивао необичне душевне дарове. Kада је одрастао и изучио школе, желео је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, „произвео” за свештеника града Мира.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, где се и замонашио. После смрти родитеља, разделио је сиромашнима сву наслеђену имовину.

Према предању, кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

Процењује се да половина православаца у Србији слави Светог Николу, док друга половина, како се каже, иде у госте. Свети Никола је храмовна и манастирска слава СПЦ.

Празнује се 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године светитељ преминуо.

Светог Николу су већ за живота сматрали свецем и призивали у помоћ. Према веровању, он може да излечи сваку бољку. Многа чуда су се десила због његових моштију које мироточе. Болесни који су му се молили, како кажу веровања, успели су да поврате вид, проходају, а глувима се вратио и слух. На данашњи дан би требало посадити пшеницу, да би израсла до Божића.

У емисији Отисак Душе говоримо о духовности, Светим Оцима, посту, молитви. 

Kроз емисију вас води Душица Мијатовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво