Визија

Као и сваке године, Битеф новинаре који прате овај фестивал поведе на излет по Србији, овог пута инспирисан темом Свет без људи.

Почетна тачка једне цивилизације налази се у источној Србији, па је окосница обиласка било археолошко налазиште Лепенски вир који је посетила Соња Тодоровић Шегрт. Она је имала прилику да се отисне кроз време чак до далеког неолита. Иначе, Лепенски вир је као налазиште откривено 1965. године, на самој обали Дунава, и удаљено је 15 километара од Доњег Милановца. То је било једно од најзначајнијих открића ове врсте на територији Србије. Култура Лепенског Вира је стара око 8000 година и представљала је потпуну непознаницу за археологе, а названа је по локацији на којој је откривена. На овом месту су људи живели константно око 2000 година и за то време су прешли еволутивни пут од ловаца и сакупљача плодова до организоване друштвене економске заједнице, а детаљније сазнајемо у прилогу колегинице Соње.

Званично и свечано 52. Битеф ће бити отворен у петак, али већ сутра ће се фестивалска публика окупити у Центру „Сава”, на представи Драгана Живадинова „Одило. Затамњење. Ораторијум” - као својеврсном прологу. Данас су откривена имена чланова жирија, као и ко су гости Фестивала, што нам преноси Соња Тодоровић Шегрт.

У Уличној галерији у Београду, у Чавкетовом пасажу, отворена је изложба „Surprise” Немање Голијанина. Различите емоције које овладавају људима тема су ових слика, а ауторова иронија и луцидни хумор суптилна су провокација којом карактеришемо његов уметнички израз. „Одбијајући сваку помиреност са садашњошћу, овим цртежима преиспитујем место човека и бит егзистенције, као и позицију слике и цртежа у ери дигитализације” каже аутор, са којим за Визију разговара Јована Зец.

Најновији роман Александра Гаталице, „Последњи Аргонаут”, поставља питање без одговора - заборавити све или се сећати свега, шта је веће проклетство? Издање „Службеног гласника" препоручује Светлана Младеновић.

Кроз емисију води Александра Гловацки. 

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво