Повишен тон

Изазови оболелих од мултипле склерозе

У Србији се процењује да постоји 7.000 оболелих од мултипле склерозе, неуродегенеративног обољења које најчешће погађа млађу, радно способну популацију и то чешће жене, него мушкарце. Кампања „МС - Мој свет", жели да укаже на херојство и личне победе оболелих од ове аутоимуне болести. Ових дана су пролазници испред Скупштине града имали прилику да уђу у виртуелну (ВР) собу која их води кроз свакодневне ситуације, али онако како их оболели од МС проживљавају. Колико је тешко извадити пицу из рерне, пронаћи неки предмет у соби или попети се уз степенице? Након Србије, ова ВР соба наставиће свој пут широм Европе и света са циљем подизања свести о мултиплој склерози. Захваљујући симулацији симптома путем 4д виртуелног искуства, даје се могућност лекарима, академској заједници и доносиоцима одлука, да боље разумеју ограничења са којима се пацијенти сусрећу. Ово је тек делић настојања да се јавност, држава и лекари посвете дијагностици, адекватној терапији и доступности лекова, као и највећој могућој нормализацији живота и свакодневице оних са МС. Тим поводом, гошћа Двестадвојке биће проф. др Драгана Обрадовић, специјалиста неурологије на ВМА, а чућемо и искуства оболелих од МС-а, који ће говорити о потешкоћама са којима се сусрећу.
Иза 15 часова у рубрици „Датум, време, место" присетићемо се 23. маја 1970. године када је Југославија освојила своју прву златну медаљу на Светском првенству у кошарци, одржаном у Љубљани.
У другом сату емисије причаћемо и о предстојећем Ваљево џез фесту који ће бити одржан од четвртка до суботе.

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво