Сваштара

„Зелени и Црни лист” додела признања у „202 повода”

Данас се у Сремским Карловцима организује свечана додела признања „Зелени и Црни лист”, у оквиру акције „Тражимо Загађивача године и Заштитника животне средине”. У питању је најстарија и најпознатија еколошка акција, која се спроводи у сарадњи Радио Београда 2 и „Покрета горана Војводине”. Ова акција траје већ 35 година и има за циљ буђење еколошке свести у друштву, кроз истицање оних који су у години иза нас највише чували животну средину као и оних који су били највећи загађивачи. Више, у укључењу са лица места, чућемо од колегинице Ружице Врховац.

У циљу афирмисања могућности слепих и слабовидих особа, „Савез слепих Србије” 26. априла организује дванаесто такмичење слепих и слабовидих Србије у рецитовању. Такмичење ће бити одржано у Београду, а такмичари су подељени у три категорије: до 11 година, од 11-18 година и преко 18 година. Рецитују се по две песме или говоре друга књижевна дела, с тим да једно мора бити дело слепог аутора. Рецитовање ће оцењивати трочлани стручни жири, а више детаља ћете чути од нашег гласника, после 13 часова.

Добио је „Награду за светског генија” у Токију, „Награду за животно дело” у Кини, Златну медаљу у Хонг Конгу за најбољу иновацију за патент „Уређај за уништавање корова”, као и „Награду града Београда” за 2017. годину која му је прошле недеље уручена. Он је др Милош Станковић, проналазач и наш гост у рубрици „Господо, Амбасадор Србије”. Рубрику припремила Јелена Кнежевић.

Бицикл је један од весника пролећа па је стога сада идеалан тренутак да га припремите за вожњу: проверите, поправите, утегнете, подесите, наштелујте - то су кључне речи за овај посао. На почетку би било добро да оперете бицикл, не само из естетских разлога. То ће му продужити век трајања. После прања, потребан вам је алат. Најбоље решење је да купите џепни алат за поправке бицикла. Добро је да га носите и са собом током вожњи уколико се на терену појаве проблеми. Како још да свој бицикл „пресвучете” за лепо време прича нам колега Бранислав Трајковић.

Да ли сте сујеверни? Према последњим истраживањима у Србији је чак две трећине становништва склоно веровањима која немају упоришта у реалности. Социологија је некада сматрала да је појава сујеверја одлика сиромашних и необразованих слојева, али се у пракси показало да ни „урбани” реон није имун. О сујеверју у „Моди 202” колегиница Оливера Перић.

Земља је одувек била инспирација сатиричара, без обзира на то да ли се ради о планети или држави. Или нашој земљи, која је сложићете се, планета у малом. У рубрици „Перино перо” слушаћемо афоризме о земљи нашег колеге Петра Лазића.

Водитељ: Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво