Визија

Култура књиге/Речник маргинализама „Паранојева барка” и Легат „Франклин“

Речник маргинализама „Паранојева барка”, аутора Предрага Вајагића и Бранислава Зукића је водич кроз море језичких искривљења које данас сусрећемо у говору. Замишљен је као барка-књига, на чијим станицама су, како истичу аутори, сатиричне животне истине које се налазе на ‘'маргинама живота и рукавцима смисла''. Заправо, у питању је озбиљна културошка студија која у виду забавног, сатиричног речника покушава да нас одведе на место где престаје утицај моћи једног друштва, а почиње простор ‘'ведре ироније''. Из угла аутора сазнајемо зашто им је било важно да покушају да афирмишу дух речи и игру, и у духу Алана Форда проговоре о стању данашњег језика.

У другом делу емисије говоримо о „језичком" простору, односно важној збирци која је активирана у Београду. Наиме, представљамо Легат Франклин - збирку уметничких књига, каталога и часописа чији се број непрекидно увећава. Колекција је настајала деценијама, на иницијативу покојног др Овена и његове супруге Соње Франклин, као резултат њиховог заједничког интересовања за уметност. Овен Франклин је још као млад прибављао каталоге готово свих изложби које је посећивао, а овај пар је веома активно учествовао у уметничкој сцене Лондона од 60-их до 80-их година - били су једни од патрона лондонске Сигналс галерије и блиски пријатељи оснивача Лисон галерије. Разговарали смо са кустосом колекције Легата Франклин, Душан Савић, кустос у данашњој емисији представља ову важну и атрактивну збирку.

Аутор прилога: Петар Протић
Уредник и водитељ: мр Љубица Крминац

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво