Ars, Artifex

У емисији: шабачко Позоришно пролеће, ретроспективна изложба Томета Серафимовског у галерији РТС-а, књига „Затворенице“

У Галерији РТС до 4. априла 2018. у ретроспективној изложби радова Томета Серафимовског представљено је 70 скулптура и 11 цртежа из колекције породице Серафимовски. Укупно 81 дело, онолико колико је имао година када је преминуо, у марту 2016. године. Томе Серафимовски је за живота остварио, у трајном материјалу - бронзи, мермеру, ониксу и дрвету, преко 550 скулптура. Међу њима 200 портрета, више од 170 актова, на стотине скица и цртежа, минијатура, велики број скулптура са представама животиња, више од 10 торзоа и рељефа. Серафимовски је за собом оставио око 40 споменика у бронзи који се налазе махом у Македонији, расути широм пређашње Југославије и у најугледнијим галеријама, музејима и институцијама света. Његова дела се могу наћи у најпрестижнијим јавним и приватним колекцијама. Ретроспкетивну изложбу нам представља Дејана Јочовић.
Трећи театарски фестивал „Позоришно пролеће” биће одржан у Народном позоришту у Шапцу од 16. до 23. априла и учествују позоришта из целе земље. Kакав ће бити програм зна Соња Тодоровић Шегрт.
„Затворенице”, албум женског одељења Пожаревачког казненог завода (1898), је књига спасена од заборава, која је доживела своје ново издање. Албум Женског одељења Пожаревачког казненог завода са статистиком, објављен 1898, прва је публикација такве врсте у српској култури. Kњига садржи предговор Милутина А. Поповића, тридесет пет прича о затвореницама, илустрације и фотографије. Сведочанства ових „опасних жена" осветљавају једну мало познату, табуизовану сферу о патњама, али и злочинима у другој половини XIX века. Причу о овој књизи доноси Светлана Младеновић.
Најављујемо и премијеру филма „Лео Да Винчи: мисија Мона Лиза", која ће бити одржана у суботу у Cineplexx биоскопу у Делта Ситију. Реч је о синхронизованом анимираном филму о детињству Леонарда Да Винчија. 

Kрoз емисију води Јелена Kнежевић.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво