Ars, Artifex

Београдска џез сцена је у последњих неколико година у узлету и све је популарнија међу млађом публиком.

Посебну улогу имају музичари који излазе са Академије и Факултета музичке уметности у Београду, или тек долазе на њу, али своје знање стичу, осим свакодневном вежбом, и на џем сешнима који се дешавају у разним београдским просторима и клубовима. Строги центар, Soul Society и Руина тек су нека од места где се Београђани радо окупљају да слушају одличан џез. Они који наступају веома су млади, што не бисте могли да процените по квалитету музике коју свирају. Многи од њих још увек похађају средњу школу. Марина Зец разговарала је са Богданом Ђурђевићем, Катарином Кочетовом, Павлом Михаиловићем, Бојаном Цветковићем и Дуњом Поповић, младим музичарима који редовно свирају на џем сешнима у граду и чине нову младу џез сцену о искуству свирања, будућности у музичкој индустрији и важности џем сешна за младе. 

Нови роман “Е баш вам хвала“ Марка Видојковића је ауторски покушај да напише алтернативну историју. Угао сагледавање је: шта би било да се Југославија никада није распала и да је социјализам опстао. Поред тога што је роман својеврстан омаж изгубљеној земљи и продатим идеалима, аутор је ставио у позицију ''преживеле'' југословенске комунистe да решавају садашње транзиционе проблеме. Како би се они снашли и шта је навело аутора да се на овакав начин третира постјугословенско друштво, покушала је утврди Светлана Младеновић која је била на промоцији књиге у препуном Дорћол Плацу. 

У уторак, 12. децембра, мјузикл "Неки то воле вруће" биће изведен 150. пут на сцени Позоришта на Теразијама. Премијера је одржана 1990. године, а представу су према оригиналној режији Соје Јовановић 2007. године обновили глумци Светислав Гонцић и Раде Марјановић, уједно двојица глумаца који су све време у подели. Причу о дуговечној представи доноси Соња Тодоровић Шегрт. 

Кроз емисију води Љубица Крминац.
Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво