Визија

Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији;

Изложба ''Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост'' отворена је у Галерији САНУ-а, као резултат успешне сарадњи Српске академије наука и уметности, Српске православне цркве и Народног музеја у Београду. Као мултимедијални пројекат састоји се из две, вишеструко проблемски повезане основне тематске целине.
Прва, има првенствено циљ да одабраним оригиналним делима и репродукцијама представи изузетан значај и особен културни идентитет српског уметничког и духовног наслеђа на Косову и Метохији од 12. до 20. века, произашао из ширих развојних токова наше старе уметности, као одговор на потребе државе и цркве. У том контексту нарочита пажња је посвећена прегнућу српских ктитора и приложника у стварању и идентитетском профилисању те баштине.
Док је друга тематска целина, намењена указивању на сталну угроженост и уништавање тог наслеђа, управо због његове јасне идентитетске одређености као нарочитог квалитета. Документовано је представљена дуга историја уништавања и различити облици угрожавања српског уметничког наслеђа на Косову и Метохији, све до данашњих дана.
О српском уметничком наслеђу на Косову и Метохији за „Визију" говоре Миодраг Марковић, дописни члан САНУ и проф. др Драган Војоводић, аутори изложбе, ђакон Владимир Радовановић, директор Музеја СПЦ и Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду. Изложба ће бити отворена до 12. новембра 2017. године.

Аутор прилога је Соња Тодоровић Шегрт.
Емисију уређује и води мр Љубица Крминац.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво