Ведри тонови

Правила лепог понашања или бонтон, филозоф Артур Шопенхауер описао је понашањем бодљикавих свиња: "Кад му је хладно, бодљикаво прасе тражи другу бодљикаву прасад да леже заједно, да се збију јер им је тако топлије. Да немају бодље, то би било лако, али бодљикава прасад имају дуге и оштре бодље. Када се збију у гомилу, боду једно друго. То није добро. А није добро ни кад им је хладно. Зато се бодљикава прасад дуго муче док не нађу неко згодно растојање: да буду једно уз друго, а да се не боду. То растојање представља лепо понашање. То је ЛЕПО ПОНАШАЊЕ: да ја не повредим тебе, да ти не повредиш мене, да помогнемо једно другом, да и мени и теби буде добро."

Ова алегорија говори о суштини, а ми ћемо причати и о форми. Која стара правила бонтона су остала, а која више не морају да важе? Која су то нова, неписана и писана правила? Како је у онлајн свету, а како у школском узрасту када најинтензивније учимо о лепом понашању, рећи ће нам просветни радник и блогер Владимир Станковић - ДедаБор. О функцији бонтона из угла грађења самопоуздања и добре комуникације, говори психотерапеут Станислава Попов.
Иза 15 часова, говоримо о још неколико тема. Рубрику "Датум, време, место" посвећујемо паду Смедерева а потом и Србије под османлијску власт, као и улози Смедеревске тврђаве кроз седам векова. Причамо и о пилот пројекту који омогућава особама са инвалидитетом да приступе услугама катастра од куће. За сада ова новина у тест фази важи за општину Земун, а о даљим плановима слушате у последњем сату Сваштаре, од 15 до 16 часова.

Водитељ: Круна Пинтарић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво