Диригент Јиржи Бјелохлавек

Одабрали смо његове интерпретације дела Моцарта, Дворжака, Јозефа Сука, Мартинуа и Јана Дворжишека, остварене са три оркестра која је водио: Прашком филхармонијом, Симфонијским оркестром Би-Би-Сија и, наравно, Чешком филхармонијом.

„Мрзим реч 'узбудљиво'. Данас се од свега очекује да буде узбудљиво. Брзо и узбудљиво. Постоје зилиони начина да људи проведу време. Све је лако, доступно на један додир екрана или кликтај мишем. Бојим се да је забавити се постало превише лако. И превише плитко. Оно што нам је потребно јесте квалитет. Он је узбудљив сам по себи. Онима који дођу на концерт требало би да демонстрирате да се ту дешава нешто сасвим другачије. Морате да будете уверљиви, а то није лако. Али, ако је оно што радите квалитетно, успећете да их убедите."

Овако је свој уметнички кредо дефинисао велики чешки диргент Јиржи Бјелохлавек (1946-2017), музичар који је предводио неке од најзначајнијих оркестара данашњице, и огроман део енергије посветио промовисању дела чешких аутора. Из Бјелохлавекове антологијске колекције снимака за данашње Време музике одабрали смо његове интерпретације дела Моцарта, Дворжака, Јозефа Сука, Мартинуа и Јана Дворжишека, остварене са три оркестра која је водио: Прашком филхармонијом, Симфонијским оркестром Би-Би-Сија и, наравно, Чешком филхармонијом.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво