Речник миграција: једно могуће тумачење деведесетих

Награда "Лазар Трифуновић": Симона Огњановић "Речник миграција: једно могуће тумачење деведесетих", каталог изложбе "Деведесете: речник миграција"

Традиционално, од 1993, сваког 14. јануара додељује се "Награда Лазар Трифуновић" за текст из области теорије, критике и историје уметности. Тако ће и овога пута, на рођендан еминентног научника и популарног професора, који је преминуо 1983, бити додељена награда која носи његово име.

Организатори су објавили да је добитница награде за 2018. годину Симона Огњановић кустоскиња Музеја историје Југославије за текст "Речник миграција: једно могуће тумачење деведесетих" у каталогу изложбе "Деведесете: речник миграција" која је отворена почетком децембра у Музеју историје Југолавије. Жири је радио у саставу: др Јамина Чубрило, професорка на Групи за историју уметности Филозофски факултет у Београду, др Драгана Ковачић, саветница Народног музеја у Београду и др Никола Дедић, професор Факултета Музичке уметности у Београду.

У свом образложењу жири наводи битне квалитете награђене студије: "Текст је заснован на проблемском, а не хронолошко-историографском приступу, и одликују га јасна и уверљива аргументација, прецизне језичке артикулације, те уједначен интерпретативан модел утемељен на сувереном познавању постмедијске природе и хетерономије савремене уметности, као и на консултовању литературе која се бави савременим друштвеним теоријама, неопходним за разумевање смисла и значаја ангажоване уметничке праксе. Тема коју је Симона Огњановић обрадила у своме тексту отворила је и три битна проблемска гледишта: теоријско, културолошко и друштвено-историјско."

Поводом изложбе "Деведесете: речник миграција" гошће Знакова су биле Симона Огњановић и Ана Панић, кустоскиње музеја, а овај разговор реемитујемо поводом награде "Лазар Трифуновић".

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво