Степеник

На управо завршеној Слободној зони, филм „Јадници" француског редитеља Лађа Лија добио је признање међународног жирија као најбољи ангажовани филм.

„Јадницима" ово није прва награда, ове 2019. већ су добили специјалну награду жирија у Кану, а на Фестивалу европског филма на Палићу проглашени су за најбољи филм.

Редитељ Лађ Ли рођен је и одрастао у Монфермеју, предграђу Париза, у које је Виктор Иго пре два века сместио своје „Јаднике". Најпознатији је по документарцима који управо одсликавају живот у предграђу.

Сиже филма је следећи: Стефан се недавно придружио одреду за борбу против криминала у Монфермеју и са новим колегама, Крисом и Гвадом, открива да међу локалним бандама влада тензија. Када се ова тројка нађе у хаосу насталом током једног хапшења, дрон ће снимити нешто што прети да открије истину о свакодневном животу у гету. Инспирисан нередима у Паризу 2005. године и Лијевим истоименим кратким филмом, „Јадници" су провокативни увид у напет однос који влада између локалног становништва и полиције.

О филму „Јадници", питањима која се намећу и могућим одговорима у данашњем Степенику разговарам са др Бранком Ромчевићем, ванредним професором на Факултету безбедности Универзитета у Београду.

Аутор емисијe је Светлaна Јајић.   

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво