Аутограм

Прва соната Фредерика Шопена

Фредерик Шопен је компоновао три сонате за клавир, а у првом Аутограму ове недеље, који уређује и води Горица Пилиповић, видећемо како је започео тај низ.

Сонату бр. 1 оп. 4 у це-молу написао је још док је студирао на Варшавском конзерваторијуму. Било је то крајем 20-их година XIX века. Соната се данас сматра једном од његових најмање успелих композиција. Чини се да је нико није свирао у XIX веку, па ни сам Шопен, а и данас се ретко изводи. „То је младалачко дело за које је он сматрао да није вредно ни штампања. Ја поштујем његову вољу, иако у сонати има и лепих одломака", казао је чувени пијаниста Паул Бадура-Скода. „Постоји толико дела на репертоару која су много захвалнија. Прва соната ми се одувек чинила врло, врло слабом. Невероватно је да је изашла испод Шопеновог пера", рекао је Марк-Андре Амлен, а Кристијан Закаријас признаје да вероватно никад неће свирати Шопенову прву сонату, која једноставно није на нивоу остале две. И у праву је. Заиста је необично да прво дело неког жанра буде слабо, а већ следеће генијално, иако прву и другу сонату дели цела деценија. Али, видећемо какве су биле околности у којима је настала прва Шопенова соната, и ипак ћемо у њој пронаћи и неке лепе одломке, како каже Бадура-Скода.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво