Висине

Снажна тврђава је наш Бог

Снажна тврђава је наш Бог - гласи наслов једне од најпознатијих химни чију је мелодију и текст у XVI веку сачинио реформатор католичке цркве Мартин Лутер. Многи композитори су је обрадили, а у вечерашњој емисији Висине, коју уређује Горица Пилиповић, можете слушати коралну фантазију на ту тему Макса Регера.

Химна је и једна од најомиљенијих међу протестантима који су је звали борбеном песмом Реформације због ефекта који је имала на присталице нове доктрине. Постоји неколико теорија о њеном настанку. Хајне је, на пример сматрао да су мелодију певали Лутер и његови следбеници приликом доласка на скупштину у слободни царски град Вормс 16. априла 1521. Он је чак назива Марсељезом Реформације. Други кажу да је химна посвета Лутеровом пријатељу Леонарду Кајзеру који је погубљен 1527. По трећима, певали су је немачки лутерански принчеви који су долазили на скупштину у Аугсбург 1530, и коначно химна се доводи у везу са окупљањем у Шпејеру 1529. када су принчеви изразили свој протест светом римском цару Карлу V. У сваком случају, најранија сачувана песмарица у којој се химна појављује датира из 1531. У Немачкој, ова песма се често сматрала и патриотском те је певана у одговарајућим ситуацијама кад је требало изразити национална осећања. Тај патриотски тон долази од чињенице што су немачки протестанти сматрали Реформацију не само религијским већ и националним покретом против римског угњетавања.

 

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво