Позитивна трема

Разговор са виолинисткињом Катарином Алексић

Дипломирала је и магистрирала виолину на ФМУ у Београду у класи Маје Јокановић. Током школовања је освојила више награда на такмичењима и добила многобројна признања и стипендије за изузетан успех. Током и после студија, и у оквиру различитих ансамбала, наступала је на великом броју реситала, концерата и фестивала у земљи (БЕМУС, БЕЛЕФ, Међународна трибина композитора) и иностранству (Аустрија, Немачка, Шведска, Француска, Словенија). Усавршавала се и на многим мајсторским курсевима за соло виолину и камерну музику. Као солиста је наступала и са Симфонијским оркестром РТС и Europaische Kammerphilharmonie у Дрездену. Снимала је за Радио Телевизију Србије, Радио Телевизију Словеније, аустријски ORF и холандски RTV Nederland 2. Од 2006. делује као концертмајстор СО РТС. Добитник је годишње награде Удружења оркестарских уметника Србије за 2009. за изузетан успех у раду на месту концертмајстора тог оркестра.

Током 2013. године је са саставом Orchestra Mozart Bologna, под диригентском палицом Клаудија Абада и солисткињом Мартом Аргерич, учествовала на неким од највећих европских фестивала (Lucerne Festival zu Ostern, Пролећни фестивал у Шпанији, Teatro Auditorium Manzoni у Италији и Palace of Arts у Мађарској).

Редовно свира и на барокној виолини у оквиру различитих ансамбала, на концертима и фестивалима у земљи и иностранству. Стални је члан ансамбла Београдски барок. Од априла 2014. је члан једног од најинтересантнијих новијих холандских барокних ансамбала Holland Baroque са којима је остварила велики број наступа са уметницима као што су Ларс Урлик Мортенсен, Амандин Бејер, Ђовани Солима, Рајнберт де Леув...и снимила и три компакт диска (Channel Classics, Pentatone).

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво