Знакови

ArtSample: Сања Ћопић

У наставку серије разговора ArtSample, у Галерији Ремонт, посвећених младим уметницима, 9. септембра су представљене Сања Ћопић и Јелена Пантелић. Младе уметнице су кроз разговор с публиком причале о сопственој уметности, утицајима, али и о другим уметницима, као и о феноменима данашњице.

Сања Ћопић припада генерацији младих уметника који не чекају да им држава пружи шансу или им нешто (атеље, средства) дâ. Они веома прагматично приступају животу и окружењу, те сами доносе одлуке о себи и својој уметности. Без обзира да ли бављење уметношћу схватали као хоби, док имају сталан посао од 8 до 5 (чиме се управо Сања бавила на изложбама у Галерији Дома културе "Студентски град" и "Уметничком простору У10" 2018. године) или им је она коридор ка интернационалној парадигми, млади уметници су веома свесни света који их окружује и правила која у њему владају, а која ће они критиковати али и истовремено користити на дијаметрално супротне начине кроз своје стваралаштво.

У фокусу истраживања Сање Ћопић је идентитет, разматран у оквирима феномена друге деценије XXI века, а то се пре свега односи на начине презентације сопственог "ја" у умреженом свету и перцепцији публике. За Сању Ћопић је публика и она у галеријама и она на YouTube-u. Због тога је видео њен главни изражајни медиј и то стилски, па и тематки прилагођен законитостима социјалних мрежа. Посматрањем тих њених кратких видео радова нисмо сигурни да ли је реч о сатиричној/циничној критици тих врста комуникација (инфлуенсери, блогери, итд.) или апологетика новим (свеприсутним) садржајима и представљањима.

Сања Ћопић је завршила мастер студије вајарства на Факултету ликовних уметности у класи професора Мрђана Бајића. На првој години студија добила је награду за најбољи портрет, а на последњој награду "Перспективе" коју додељује "Шок задруга". Такође, победница је конкурса за видео уметност "Тело као режим". Учествовала на 25 групних, а организовала је и две самосталне изложбе.

Гост емисије ће бити Сања Ћопић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво