Контрапункт

Косарa Гавриловић

Слушаоци Контрапункта у прилици су да чују архивски снимак емисије Силен, из серијала „Историја као мистерија", која је емитована 2013. године. Тада смо разговарали са Косаром Гавриловић, једном од најзначајнијих представница старог српског исељеништва, ћерком др Милана Гавриловића, министра и дипломате у Kраљевини Југославији, који је био и један од оснивача Српског земљорадничког савеза.

Косара Гавриловић дипломирала је француски и руски језик, књижевност, историју и историјску мисао на Кембриџу. Предавала је на Универзитету „Џорџ Вашингтон" у Вашингтону, а потом радила у Светској банци. Након пензионисања, била је преводилац владике Артемија и једно време живела је у манастиру Грачаница (2008-2010).

Приредила је и на енглески језик превела документа Архиве Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске која су објављена под насловом „Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку", најпре на српском језику, у издању Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске (2008), а потом и у двојезичном (на српском и енглеском језику) издању „Жагора" (2011). Њен превод 21 српске народне јуначке песме на енглески језик објављен је у издању „Serbian Literary Company", у Торонту 2002, а ауторка је и књиге „Ребека Вест и Гавриловићи". Припремила је за штампу и „Лондонски дневник Милана Гавриловића".

Поред Косаре Гавриловић, у емисији учествује и Мирјана Литричин, уредница издавачке куће „Жагор" из Београда.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво