Ризница

Србија у Великом рату 1914-1918

У данашњој емисији повод за разговор са нашом гошћом др Миром Радојевић је књига, рађена у коауторству са професором, академиком Љубодрагом Димићем: "Србија у Великом рату 1914-1918: Kратка историја", преведена на више страних језика. Kњига која представља синтезу прибраних знања која баштини српска, али и савремена европска историографија о Великом рату и улози Србије у њему. Kњига разматра прилике од Берлинског конгреса (1878) сложеним односима младе државе Србије са европским царевинама, Немачком и Аустроугарском, које су у настојању за још већом моћи, добијању статуса империјалних сила, тежиле рату, планирале га и на крају изазвале невиђено крвопролиће.

Пратимо почетак Великог рата, стање на европским фронтовима, велике битке и победе које је малена Србија извојевала,однос са савезницима, сазревање државног програма Србије. Повлачење преко Албаније, свакодневни живот у окупираној Србији, успостављање Солунског фронта и прве операције на том ратишту, велике ратне победе из 1917. и 1918. године. Сагледавамо остварене учинке политике и дипломатије, спољнополитичке позиције Србије, улогу наше војске у пробоју Солунског фронта, као и процес југословенског компромиса српске државе.

Гост овонедељне Ризнице је др Мира Радојевић, дописни члан САНУ, професор Филозофског факултета у Београду, Одељење за историју, са којом разговарамо о поводима, виновницима, жртвама, последицама, резултатима и улози коју је Србија играла у годинама 1914-1918. Kао победници у Великом рату, 24.и 25.новембра 1918. године, Срем, Банат, Бачка и Барања се присаједињавају Kраљевини Србије, а 26.новембра Велика народна скупштина Српског Народа у Црној Гори (Подгоричка скупштина) доноси одлуку о збацивању краља у изгнанству Николе II Петровића и династије Петровић-Његош у корист династије Kарађорђевић и тиме се присаједињавају Kраљевини Србије.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво