Хипократија

Тема емисије су болести дечјих плућа и система за дисање као целине.

Гост данашње Хипократије је професор Медицинског факултета у Београду др Предраг Минић, специјалиста педијатар и руководилац сектора за болести плућа и поремећаје дисања у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „др Вукан Чупић" у Новом Београду.
Иако се споља гледано анатомија дечјих плућа готово уопште не разликује од анатомије плућа одраслих, ипак разлике постоје и не би се смеле превидети. Баш те мале разлике праве велике проблеме када су у питању плућне болести и сметње при дисању код деце, нарочито код мале деце. Зато је важно и изабрати најприкладније технике лечења.
Ребра беба и мале деце, у односу на старију децу и одрасле, оријентисана су више хоризонтално, те је мање ширење грудног коша. Хрскавица дечјих ребара је сунђерасте грађе и зато је отпорност грудног коша на спољашњи притисак мања, а мања је и његова запремина. Мишићи између ребара нису потпуно развијени и немају скоро никаву снагу све док деца не пођу у школу. То отежава дизање предње површине грудног коша кад дете лежи на леђима. Потиљачни део главе детета знатно је већи него код одраслих и кад дете лежи на леђима, врат му је јако савијен напред и отежан је пролаз ваздуха кроз душник. Језик детета је пропорционално већи од језика одраслих, у односу на простор у устима. Дисање кроз нос је типично за малу децу, а пречник душника, бронхија и ужи дисајни путеви код деце стварају проблеме током запаљења и других обољења.
Болести дечјих плућа и дисајних путева код деце слични су болестима одраслих највише по називу, а мање по клиничком току.
Хронични кашаљ је симптом који и лекаре и пацијенте обавештава о необичним и ненормалним догађањима у телу и један је од пет најчешћих разлога због којих се деца воде на лекарски преглед. Он напада између 5 и 10 одсто деце у развијеном свету, укључујући и Србију. Поновне инфекције дисајних путева представљају проблем за постављање дијагнозе јер могу бити последица неког једноставног вирусног запаљења, али и озбиљне патологије попут цистичне фиброзе, поремећаја имунитета или неке урођене болести. Астма, цистична фиброза, поремећаји дисања током спавања, укључујући и зависност од механичке вентилације, значајни су проблеми о којима ће нам говорити наш уважени и драги гост др Пеђа Минић.
Eмисију припрема и води Момчило Б. Ђорђевић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво