Контрапункт

У данашњем Контрапункту говоримо о љубавној причи из српског средњег века која осваја свет!

Хиљаде цветова, од голубије сивих до тамноружичастих, цветало је 1250. године долином Ибра, када је у своју нову домовину Јелена Анжујска стигла са мирисом јоргована. Јорговани су ту посађени по наредби њеног будућег супруга, краља Уроша Првог Немањића, унука Стефана Немање и сина Стефана Првовенчаног и Ане Дандоло. Била је то ода поштовања и нежности владара Рашке према жени која ће на први поглед заволети српску земљу.

Ова јединствена љубавна прича из давних времена послужила је као неисцрпна инспирација за покретање и одржавање манифестациjе „Дани јоргована", која се традиционално током априла и маја одржава у великом броју градова смештених у долини Ибра, а традиција се преноси и на Београд.

О смислу и значају ове манифестастације говоре:
Фредерико Мондолини, амбасадор Француске у Србији;
Биљана Барловац, директорка школе „Вук Караџић" из Краљева, координаторка манифестације „Дани jоргована" и добитница специјалног признања Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска" из Краљева за допринос у реализацији те међународне манифестације 2017. године;
Арно Гујон, хуманиста, оснивач и директор француске Невладине организације „Солидарност за Косово", добитник највишег признања српске дипломатије „Витез светосавског пацифизма", портпарол МИП-а Србије у оквиру манифестације „Дани јоргована".

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво