Контрапункт

Дан сећања на жртве усташког геноцида у концентрационом логору Јасеновац

У спомен подручју Доња Градина у недељу, 5. маја, на највишем државном нивоу, обележен је Дан сећања на жртве усташког геноцида у концентрационом логору Јасеновац, када је најављена и изградња Меморијалног центра Доња Градина. Присутнима на обележавању обратио се и израелски историчар Гидеон Грајф, аутор монументалне студије: "Јасеновац, Аушвиц Балкана - Усташка империја окрутности".

О смислу и значају културе сећања, у емисији Контрапункт говоре Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије, Милинко Чекић, почасни председник удружења Јасеновац и Јелена Радојчић- Бухач, која је као дете преживела голготу јасеновачких логора.

У емисији ћемо посебно говорити о значају трипартитног споразума који су недавно по први пут потписали СУБНОР Србије, Удружење логораша Јасеновац и Савез јеврејских општина Србије, усмереног на заједничком деловању на заштити сећања на жртве Јасеновца и НДХ, а против тренда нео-усташтва, нео-нацизма и антисемитизма, у циљу заштите људских права, подизања активизма кроз допринос резолуцијама Уједињених нација и пружање солидарне подршке свим антифашистичким организацијама широм света.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво