Знакови

Мирза Дедаћ "Порно дисонанца", Галерија Дома омладине Београда

Као део свог докторског уметничког пројекта, Мирза Дедаћ се у Галерији Дома омладине Београда представио изложбом "Порно дисонанца". Представљени видео рад, генерички порно филм, насумично изабран с интернета, Дедаћ је пикселизовао до непрепознатљивости, а контекст остварио нарацијом, којом се описује оно што се дешава али се не види на филму.

Коришћењем поступка визуелне деконструкције представе, уобичајен у медијској презентацији заштићеног или непримереног садржаја, он уводи сегмент нарације, дистанциран и лишен сваке динамике и емоције, који описује саму радњу али не и сцену, чиме је цела представа изокренута и препуштена имагинативности посматрача игром завођења, провокација и замена.

"Радови Мирзе Дедаћа Вечерњи програм и Порно дисонанца део су праксе уметности присвајања, с тим да се присвојен визуални материјал не приказује као redi mejd, него се процесуира и манипулише у визуелном смислу, и надограђује звучном метанарацијом. На веома минималан и једноставан начин, призор се донекле разлаже и уводи се глас наратора из позадине, који смањење визуелне веристичности рада надопуњује специфичним видом вербалног дочаравања тога што је манипулацијом доведено до границе препознатљивости. Оваквим преозначавањем преузетог садржаја аутор себе лишава улоге која се традиционално уметницима приписивала, и заснивала се на пардигми самосвојне експресије путем креативног стваралаштва. Уместо да ствара и обликује нешто што још није виђено, он преузима и на провокантан начин преобликује већ исувише пута виђене типске призоре, и то с намером да поремети естетске навике публике и когнитивне конвенције којих се она углавном придржава. Зато и узима за предлошке такве врсте садржаја према којима би публика требало да има неко унапред дефинисано мишљење и став..." записали су у предговору каталога Тијана Саватић и Стеван Вуковић.

Гост Знакова биће Мирза Дедаћ.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво