Аутограм

Концерти опус 11, Карла Фридриха Абела

„Не бирам увек да се рвем са тешкоћама и свирам свим својим снагама. Правим комаде тешким кад год то неко пожели: било ја, било моји слушаоци." Великом историчару музике Чарлсу Барнију можемо да захвалимо за ово сведочење о приступу који је Карл Фридрих Абел имао када је компоновао шест концерата за чембало или клавир опус 11, које је превасходно наменио музичарима-аматерима, а оним амбициознијим оставио довољно простора у каденцама.

Са друге стране, у изражајном смислу, ови концерти су загледани у будућност далеко од већине других радова Абела и његових савременика. Неки су готово романтичарски, а сви имају посебно занимљиву и заводљиву мелодику, чијим чарима није одолео чак ни Моцарт, па их је у више наврата цитирао.

У данашњем АУТОГРАМУ Абелове Концерте опус 11 слушамо у интерпретацији Сабине Бауер и ансамбла La Stagione Frankfurt, под управом Михаела Шнајдера.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво