Висине

ЛАГАНА, ЖАЛОБНА МУЗИКА

У вечерашњој емисији, Висине, коју уређује Горица Пилиповић, можете слушати Трећу, тзв. Пасторалну симфонију Ралфа Вон Вилијамса. Упркос свом наслову, Симфонија није идилична слика зелених ливада енглеског пејзажа, већ сасвим супротно - евоцира суморна бојна поља северне Француске током Првог светског рата.

Кад је рат избио овај велики енглески композитор имао је 41 годину, довољно да избегне војну обавезу. Он се, међутим, добровољно пријавио и служио у болничким јединицама. Сваког дана је био сведок ужасног страдања војника у ратној кланици, и то искуство је преточио у музику. Рат је оставио последице и на његово здравље. Због сталне артиљеријске канонаде слух му је ослабио, а касније је скоро потпуно оглувео.

У последњој години рата Вон Вилијамс бива постављен за шефа музике Прве армије, чиме је олакшан његов прелазак из војног у музички живот. За демобилисане војнике, повратак нормалном животу често је био врло болан и мучио их је синдром кривице због преживљавања рата, што није мимоишло ни Вон Вилијамса.

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво