Знакови

Јелена Трајковић Попивода "Vortex", Ликовна галерија Културног центра Београда

"Vortex" је просторна инсталација Јелене Трајковић Попивода, аудио-визуелна кореографија, која се, ослоњена на дводимензионалну слику, одвија у галеријском простору. Панели с оквиром од грубо обрађеног метала и провидном фолијом на којима су изведени цртежи нагих, мишићавих жена, постављени су у амбијенту галерије у виду својеврсне спирале која води посетиоца у "центар". Тих шест паноа/визуелних поља, као шест чинова једне представе, том спиралном путањом воде посетиоца кроз ритмичко кретање мноштва тела, понекад се преклапајући како би се појачала динамика, ка својеврсном крешенду коме свако од нас тежи, али га се и плаши. Дозвољено нам је да да препознајемо покрете Саломе, Исидоре Данкан или Пине Бауш, али нам ауторка препоручује да тај ритам прихватимо као пут ка вортексу.

Главни протагонисти ове кореографије јесу наге женске фигуре, наглашеног мишићног тонуса, без изражених индивидуалних карактеристика, изведене сведеном палетом - у њих можемо уписати сликаркин аутопортрет, али и било коју другу људску јединку. Једноставно, женско тело је узето као универзални симбол савременог света, али и целокупног човечанства. Но, телесност је овде, пре свега, позиционирана као натполна категорија. А плес је та исконска нит која повезује и прожима људска обличја и њихово кретање кроз време...

Vortex је енглеска реч и значи вртлог, а у Закону привлачења овај термин се користи да означи вртлог позитивне енергије који се налази у другој димензији. Реч је о вртлогу у којем се налазе сви наши снови и жеље, односно наше нефизичко ја.

Гошћа емисије биће Јелена Трајковић Попивода.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво