Дан Радио Београда 2 и уручење награде "Никола Милошевић"

На свечаности која је одржана у Каменој сали Радио Београда у уторак, 12. фебруара, програм културе и уметности, Радио Београд 2, прославио је 61. рођендан. Том приликом уручена је и награда „Никола Милошевић", за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије објављену у претходној години професору Јовану Бабићу за дело "Огледи о одбрани" у издању „Службеног гласника".

Присутнима у Каменој сали Радио Београда обратили су се директор Радио Београда Милан Недић, главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац, члан жирија за доделу признања „Никола Милошевић" проф. др Драган Проле, директор Сектора за издавање књига „Службеног гласника" Петар В. Арбутина, као и лауреат др Јован Бабић.

Честитајући рођендан колегама и признање лауреату, директор Милан Недић најавио је бројне искораке када је реч о осаврeмењавању и продукцији програма и истакао да „радио нису само гласови, то су пре свега личности и, управо захваљујући њима, програм културе и уметности и може да организује овако значајну награду".

О признању „Никола Милошевић", које додељује Радио Београд 2, одлучивао је жири који је радио у саставу проф. др Ива Драшкић Вићановић (председница), проф. др Мило Ломпар и проф. др Драган Проле.

Према њиховом мишљењу, Јован Бабић је на високом теоријском нивоу анализирао феномене нашег савременог света и тиме се издвојио од 44 књиге које су приспеле на овогодишњи конкурс. „Аутор у монографији представља нешто што би се могло назвати феноменологијом зла и кроз призму круцијалних етичких категорија посматра проблеме идентитета, како личног тако и колективног, проблеме сецесије, праведног рата, хуманитарних интервенција и политичких санкција", стоји у образложењу.

„Стране интервенције, санкције и сецесија су три кључне речи наше трауме последних четврт столећа, а којима се бави ово дело" - подвукао је члан жирија, професор др Драган Проле. „Бабић показује да корен савременог насиља јесте у сукобима који постоје због различитог тумачења добра. Ратови се одвијају по једноставној матрици: када се посебно виђење добра жели универзализовати. Механизми производње зла имају заједничку црту у презиру. Бабић подсећа да је одбрана у данашње време превасходно одбрана од презира", истакао је професор Проле на свечаности у Радио Београду.

„Нова зла паразитирају на старим злима. Доктринарно зло добија форму активног и борбеног заузимања становишта да они који нам се не допадају нису само зли него и глупи. Изгледа неуверљиво, али беспрекорно функционише. То даје бланко овлашћења и право на употребу свих средстава, који бришу границе, скрупуле и одговорност. Догађа се разарање целих држава, убијање милиона, укидање нормалности живота преживелих и ником ништа", рекао је лауреат Јован Бабић, коме је припала Повеља Радио Београда 2, новчана награда и лап-топ, дар предузећа Информатика А.Д.

Ово је 17. пут да Радио Београд 2 додељује награду за најбољу књигу из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, која од 2007. године носи име Николе Милошевића, филозофа, великог ерудите и интелектуалца који се теоријски огледао управо на овим пољима.

Радио Београд 2, који се експериментално у етру јавио 9. фебруара 1958. године, данас је програм културе и уметности који производи петнаесточасовни програм чији садржаји подстичу и промовишу најзначајније вредности. Између два рођендана, у години јубилеја, аутори овог програма су овенчани значајним наградама, у етру су се појавиле нове емисије и тиме је додатно подигнут углед најстаријег електронског медија у Србији, каже главни и одговорни уредник овог програма Радоман Кањевац.

„Нема више никог живог ко се добро сећа кад је Радио Београд почео да емитује програм, али постоје милиони људи којима су неке наше емисије у неком тренутку биле све у животу", истакао је Кањевац и подвукао да је стварање оваквог програма могуће зато што на њему раде компетентни ствараоци, међу којима је чак једанаесторо доктора наука, али да је редакција у претходном периоду и значајно подмлађена.

СВЕЧАНОСТ УРУЧЕЊА НАГРАДЕ "НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ": 

 

На свечаности су говорили Милан Недић, директор Радио Београда

 

Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2.

 

Чули смо и лауреата др Јована Бабића.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво