Знакови

Вишемедијско стваралаштво и уметници: Селман Тртовац, Студентски културни центар

 

 У оквиру циклуса "Вишемедијско стваралаштво и уметници" уредник "Филмофорума" Стеван Вуковић у уторак је представио уметничко деловање Селмана Тртовца. У уводу презентације, Вуковић је нагласио да је она замишљена као путовање кроз догађаје и размишљања који илуструју искуство трагања за "уметничком истином", како сам аутор воли да каже.

" Када би ме неко питао да у једној реченици кажем шта је уметност, вероватно бих му одговорио да је уметност трагање за истином. Следеће питање које се намеће је, шта је истина, односно шта је уметничка истина?

Природа уметности, по мом мишљењу, лежи у томе што се она може дефинисати на бескрајно много начина, и свака дефиниција је добра ако доводи до спознаје. Истовремено свака дефиниција уметности, а тиме и спознаје истине, без обзира како мудра она била, има недостатке и не обухвата баш у потпуности природу уметности, односно истине. Зато је уметност, за мене, пре процес, путовање, увек појединачно, него што је закључак. Након многих година бављења уметносћу, једино што са сигурносћу могу да кажем јесте да нема рецепта, нема правила, нема ничег опипљивог за шта би се човек могао ухватити на путу уметности.

Како онда стићи до истине у уметности? Одговор на то питање упућује на разматрање појма уметничка стратегија, а стратегија представља посебну личну мисаону конструкцију и план како да се до истине дође. Није довољно бити занатски вешт, нити радити само из „стомака", стихијски; неопходно је дакле осмислити сопствену уметничку стратегију! Уметничка стратегија би морала, пре свега, бити окренута ка истраживању непознатог, новог у уметности. Уметничка истина је у свакој епохи била непозната земља, па тако и у нашем времену тај непознати мисаони простор се мора открити.
На крају, као одговор на питање шта је истина у уметности, ја бих морао рећи да не знам, али верујем да знам како да до ње дођем" Селман Тртовац.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво