Знакови

"На путу око света", уметност из колекције Института за међународне односе у култури Немачке, Музеј савремене уметности Београд

На изложби "На путу око света" од 24. јануара у Музеју савремене уметности представљено је око 300 дела из колекције Института за међународне односе у култури (ifa) Немачке, којима је обухваћен период од 1949. до данас. Међу заступљеним уметницима су и Јозеф Бојс, Нам Џун Пајк, Зигмар Полке, Герхард Рихтер, Клаус Ринке, Ребека Хорн... Кустоси изложбе су Матијас Флиге и Матијас Винцен. Суорганизатор представљања је Гете институт у Београду.

Збирка Института за међународне односе у култури састоји се од око 23 хиљаде дела и представља јединствену историју савремене уметности стваране у Немачкој у XX и XXI веку, а настала је под патронатом Министарства иностраних послова. Колекција је тако организована да су дела "стално на путу", и тренутно је у току око 30 изложби широм света на којима је представљено више од 200 уметника и које пружају увид у развој немачке ликовне уметности, фотографије, дизајна, филма и архитектуре. После 1990. и уједињења Немачке збирку су обогатила и дела Источнонемачког центра за уметничке изложбе, чиме је створена база за паралелно истраживање два државна приступа уметности.

Изложба је највећим делом уређена хронолошки, а у оквиру те хронологије дела су дата поређењем различитих израза, сусретима истока и запада, те довођењем у специфичне контрасте. Ипак је потребно нагласити да је реч о путујућој изложби, чији је циљ пропаганда и информисање, а не о студијској изложби која би истражила одређене моменте или појаве значајне за развој уметности једне средине.

Гошћа Знакова биће Жаклина Ратковић, музејска саветница МСУ.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво