Соларис

Тема емисије: Стопедесетогодишњица Периодног система

Саговорница: доц. др Биљана Томашевић, Хемијски факултет Универзитета у Београду.

Загазили смо у годину у којој се навршава век и по од настанка Периодног система хемијских елемената Дмитрија Ивановича Мендељејева. То је, наравно, изврстан повод да се подсетимо не само на историјат овог открића - једног од највећих у историји науке и људске мисли - већ и на далекосежан значај схватања дубоких структурних односа међу хемијским елементима за наше разумевањe самих темеља природе, понајпре оличених у грађи атома од којих је сачињена материја.

У том смислу, стварање Периодног система и поимање законитости на којима он почива обавезни су предуслови за већину суштинских помака у науци које су изнедриле последње деценије деветнаестог века и читав двадесети век.

И данас, увелико у двадесет првом веку, док се нове генерације истраживача упућују ка далеком обзорју непознатог, Периодни систем остаје неизбрисиво уткан у основни концептуални оквир који нам пружа драгоцену могућност да проучавамо и све боље упознајемо појаве и процесе у свету око нас.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић

Тон-мајстор: Горан Ивковић

Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво