Знакови

"Награда Лазар Трифуновић": др Маја Станковић "Art is what makes life more interesting than art"

Традиционално, од 1993, сваког 14. јануара додељује се "Награда Лазар Трифуновић" за текст из области теорије, критике и историје уметности. Тако ће и овога пута, на рођендан еминентног научника и популарног професора, који је преминуо 1983, бити додељена награда која носи његово име. Добитница награде за 2018. годину је др Маја Станковић, ванредна професорка на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум у Београду, и то за историјскоуметничку студију "Art is what makes life more interesting than art" (Уметност је оно што чини живот занимљивијим од уметности), објављену у Зборнику за студије модерне уметности Филозофског факултета у Београду (14 - 2018), као и за теоријску критику "Going, going, gone..." објављену на порталу Студије савремености. Жири за награду радио је у саставу: др Јасмина Чубрило, ванредна професорка Филозофског факултета у Београду, Чедомир Јањичић, виши кустос Градског музеја у Сомбору и др Маја Ћирић, самостална кустоскиња.

Од 1994. уз "Награду Лазар Трифуновић" додељује се и "Признање Друштва историчара уметности Србије" за најбољу ауторску изложбу савремене ликовне уметности. Према одлуци жирија (који је радио у саставу Бојана Бурић, историчарка уметности, Маида Груден, уредница Ликовног програма ДК Студентски град и Славица Попов, виши кустос Савремене галерије у Зрењанину) Признање за 2018. годину добила је изложба "Машић", ретроспективна изложба Слободана Машића, коју је реализовао Музеј примењене уметности у Београду. Награда се додељује историчару уметности Слободану Јовановићу, кустосу изложбе, уреднику каталога и једном од аутора текстова у каталогу.

И Знакови, традиционално, пажњу поклањају овом догађају, или "Награди Лазар Трифуновић" или "Признању ДИУС-а". Овога пута уместо приче о награђеном тексту, ми ћемо емитовати разговор с лауреатом др Мајом Станковић о тексту "Заокрет: Ново мишљење уметничке сцене" објављен у зборнику "Нова повезивања - од сцене до мреже", који је издао Факултет за медиије и комуникације, исто прошле године.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Насловна страна: Анонимни уметник Банкси - графит у Халу (1) 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво