Аутограм

МИКЕЛАНЂЕЛО КАО ИНСПИРАЦИЈА

 

Када је Дмитриј Шостакович рекао свом сину Максиму да његову „Свиту на Микеланђелове стихове" треба убудуће сматрати његовом XVI симфонијом, није био нимало сентименталан нити је у било чему погрешио. Овај оркестарски циклус песама представиће у данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић.

„Свита на Микеланђелове стихове" прво је написана за соло бас и клавир 1974, а наредне године оркестрирана. Марта 1975. навршавала се 500. годишњица Микеланђеловог рођења и Шостакович је ту чињеницу навео као повод за настанак дела, мада га је веома инспирисао и концерт који су деценију раније у Москви одржали Питер Пирс и Бенџамин Бритн, изводећи Бритнов циклус од седам Микеланђелових сонета. Шостакович је сам одабрао Микеланђелове текстове и аранжирао их у низ од десет песама, са једанаестом која виси на крају попут листа на грани. Микеланђело није дао наслове својим песмама, али је Шостакович то учинио. Песме су поређане по строгој драматургији и свака говори о животу и раду уметника, о његовим достигнућима, падовима, љубавима и судбинском осећању.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво