Спорови у култури

Ангажована књижевност

Колико је данас идеја о друштвеној улози књижевности присутна и колико је применљиво питање које се намеће самим тим што се у поплави данашње литературе само код озбиљних писаца та особина препознаје ? Неће анахроно бити схваћена ако ће с осећањем за одговорност пред читаоцем озбиљан писац размислити и о таквој улози. Данашњи разговор за полазиште има књигу Емира Кустурице чији је наслов "Шта ми ово треба" и најновије прозно дело Милисава Савића "Повест чудноватих догађаја у Србији". И док Кустуричина књига носи одговорност пред савременом актуелношћу, Савићева има на уму историјско и наш однос према искорачењу у митско.

Биће ово прилика да слушаоце подсетимо и на Жан-Пол Сартра који је увео појам "ангажована књижевност" и на његово дело "Шта је књижевност" и дан данас значајно за тумачење књижевних појава и феномена. Познат је његов суд о књижевности на овај начин изречен: "Људи читају брзо, лоше и суде пре него што су схватили."

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су књижевник Милисав Савић, режисер и књижевник Емир Кустурица и књижевни критичар Весна Тријић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво