Знакови

Др Бојана Матејић "Теорија уметности / уметника као производња знања о и у уметности у условима когнитивног капитализма" у зборнику "Нова повезивања – од сцене до мреже", Факултет за медије и комуникације

До сада је у Знаковима већ указано на значај зборника "Нова повезивања – од сцене до мреже" у издању Факултета за медије и комуникације. У њему су публиковани текстови петнаестак наших еминентних теоретичара и историчара уметности о позицији уметности у савременом друштву, чиме је значајно обогаћена домаћа теоријска мисао о уметности. Поред тога, аутори посматрају савремену уметност с различитих позиција, и долазе из различитих институција, чиме је, после дуго времена, створено полемичко окружење. Основна теза око које су се окупили аутори јесте да је некадашња сцена, на којој се одвијао спектакл, нестала и да је њено место заузела мрежа. Због значаја радова жеља нам је да поједине текстове појединачно представимо, како бисмо што дубље проникли у актуелни уметнички тренутак.

У тексту "Теорија уметности / уметника као производња знања о и у уметности у условима когнитивног капитализма", др Бојана Матејић, уметница и теоретичарка уметности, професорка на Факултету ликовних ументости, у фокус истраживања ставља продукцију уметности и уметничке теорије са становишта критичке политичке економије. Позивајући се на тезу Виктора Бергина (Victor Burgin) да теорија уметности подразумева праксу писања која доводи у питање питање претпоставке здраворазумских полазишта и ставова у и о уметности, Бојана Матејић разматра однос уметничке (излагачке) праксе и теорије, испитујући сврховитост уметности и вредности које она отеловљује или којима служи.

Гост Знакова биће др Бојана Матејић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво