Речено и прећутано

Зашто је "ријалити" крив

Џери Спрингер шоу, легитимно највећи "треш" на телевизији, угашен је летос после скоро тридесет година емитовања на америчком En-Bi-Si-ју. У златно Џеријево доба ријалити програми у Америци деловали су као чедно листање таблоида. Почетком овог века, међутим, "ријалити" се променио и са маргине убацио у врх. Постао је доминантни облик ТВ забаве.

У следећој фази ријалити формат је масовном гледаношћу, врло брзо, спрао жиг срама и стекао "меин стрим" статус. Звезде "ријалитија" постале су брендови вредни стотине милиона долара. Што су били бизарнији расла је њихова популарност и скакала цена. Тако је промовисан нови концепт стицања славе али и нови модел медијске културе.

Утицај "ријалитија" на обликовање ставова и вредности публике, на њене поступке, одлуке и понашање, није до краја истражен. Јасно је да у "ријалити" са својим стиловима и вредностима углавном улазе обични људи и естрадне личности. Не и људи из виших, елитних и владајућих слојева друштва. Али пре две године десио се преседан када је у Америци "лик из ријалитија" склизнуо у "главни ток" и нашао се у Белој кући.

У светлу ових чињеница и домаће полемике између министра културе и "ријалити заједнице", о природи, привлачности и "ријалити" ризицима, за Речено и прећутано говоре Љубиша Ристић, позоришни редитељ, Борис Миљковић, ТВ аутор и креативни директор РТС-а, и медијски теоретичар, доцент на ФДУ Влатко Илић.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво