Знакови

Ивана Симеоновић Ћелић, Саво Поповић: "Милија Нешић", монографија, Музеј Zepter

Као други добитник награде "Стојан Ћелић", Музеј Zepter, који и додељује признање, организовао је добитнику Милији Нешићу изложбу (отворена 1. јула) и објавио Монографију из пера историчара уметности Иване Симеоновић Ћелић и Саве Поповића, чија је промоција била 14. септембра.

Милија Нешић је велику популарност али и признања критике доживео у периоду када је стварао своје чувене "Мрдалице", од краја седамдесетих до прве половине деведесетих. Када је први пут представио "Мрдалице", 1979. у Културном центру Београда, Нешић је у њима сублимирао много и уметничких и личних али и општих чинилаца. Била је то лична синтеза искустава претходне 2 деценије уметничког стваралаштва, испуњеног неоствареним плановима, и песимистичког погледа на будућност колективног бића којим увек неко други командује, а створена у време "обнове слике" с јаким концептом као полазиштем.

"Инспиришу ме вечити сукоби, страдања, крвопролића... у људском роду, изазвана безбројним противречним и бесмисленим идеологијама и религијама, које нам у име ХУМАНОСТИ и РАЈА на овој планети нуде и подмећу ХАОС и стварају ПАКАО. Ако овоме додам затворени круг који чине ерос и танатос, у којем се људски живот одвија, инспирација за Мрдалице је неисцрпна", записао је Милија Нешић.

Милија Нешић је дипломирао на Академији (данас Факултету) ликовних уметности 1961. а магистрирао 1964. Организовао је бројне самосталне и учествовао у групним изложбама, а 1994. добио је Политикину награду из Фонда Владислава Рибникара.

У Знаковима ћемо пренети звучне записе са промоције монографије и разговарати с коауторком монографије проф. др Иваном Симеоновић Ћелић, директорком Музеја Zepter.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво