Знакови

Даринка Поп Митић "Глуп као сликар", галерија "Подрум" Културног центра Београда.

Иако је на нашој уметничкој сцени присутна већ две деценије, Даринка Поп Митић је организовала прву самосталну изложбу "Глуп као сликар", у галерији "Подрум" Културног центра Београда. На изложби се представила циклусом у коме разматра функцију уметности / слликарства у савременом свету информација. Током четири године она је сликарски интервенисала на насловним странама (претежно) дневних новина, чиме је створен својеврсни визуелни дневник заснован на комплементарности / сучељавању визуелног наратива насловне стране дневних новина и класичне теме сликарства, мртве природе.

Сама поставља питање: "Зашто само сликари да буду глупи? Писци су савест нације, песници њена душа, филм је најважнија уметност, театар ритуализација заједнице, а сликари (да не кажем уметници) су само глупи?"

Овим циклусом Даринка Поп Митић наставила је своја истраживања о функционисању уметности у политички обојеном свету, а превасходно о њеној улози, те је током ове две деценије створила јединствен и препознатљив израз базиран на перманетном дијалогу измедју прошлости и садашњости, чињеница и меморије, историје ументости и актуелне праксе, површности и аналитичности.

Даринка Поп Митић је студирала Факултет политичких наука, а завршила је Факултет ликовних уметности у Београду. Излаже од почетка двехиљадитих, претежно на групним изложбама, како у земљи тако и у иностранству. Два пута (2008. и 2009.) добила је награду Октобарског салона.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво