Хипократија

Како се борити са метастатском болешћу мозга

Гости емисије су докторка Биљана Шеха, по специјалности радиологисткиња и магистарка медицинских наука (тренутно је на докторским студијама) и доктор Драган Савић, специјалиста неурохирургије и доктор медицинских наука. Обоје нам долазе из Клинике за неурохирургију, Клиничког центра Србије у Београду. Њихова ужа поља интересовања су неуроонкологија и онколошка неурохирургија, било стандардна, било применом гама ножа. Докторка Биљана Шеха оперише примарне и метастатске туморе мозга гама ножем, а доктор Драган Савић оперише туморе базе лобање и хипофизу.

Он је увео је у клиничку праксу ендоскопске операције тумора хипофизе и операције пацијената у будном стању. Усавршавао се од 2010. до 2014. у више наврата у Хановеру, а 2012. и 2014. у Напуљу. 

Метастаза у мозгу настаје кад у неки његов део путем крви доспеју злоћудне ћелије које су се првобитно појавиле и расле у удаљеном делу тела. Оне могу бити пореклом из било ког ткива и органа, али су најчешће из плућа, дојки, дебелог црева, бубрега и коже.
Метастазе се називају секундарним туморима мозга и јављају се у 10 до 30 одсто одраслих особа које су жртве малигних болести. Због тога што метастатски тумори у мозгу расту, јавља се повишени притисак у лобањи што доводи до поремећаја функција у околном ткиву и мноштва симптома и типичних неуролошких знакова.
Сваки тип канцерских ћелија може доспети до мозга, али су најчешће по следећем редоследу: из плућа, дојке, дебелог црева, бубрега и меланома из коже. Лечење особа чији се канцер раширио и доспео до мозга, изводи се хируршким путем, зрачењем, гама ножем, а у неким случајевима и хемијским путем, тј. цитостатицима.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво