Знакови

Награда Европске уније за културно наслеђе/Награда Europa Nostre 2018: Истраживање и каталогизација Државне уметничке колекције, Београд.

Међу овогодишњим лауреатима Награде Европске уније за културно наслеђе/Награде Europa Nostre су и три пројекта из Србије: конзервација и рестаурација Павиљона Кнеза Милоша у Буковичкој Бањи и Тврђаве Бач, и Истраживање и каталогизација Државне уметничке колекције, дворског комплекса на Дедињу. 

Награда Европске уније за културно наслеђе/Награда Europa Nostre најпрестижније је признање за напоре у очувању културне баштине и додељује се једном годишње. Ове године стручни жири је разматрао 160 пријава које су поднеле организације и појединци из 31 земље Европе. Награде ће бити додељене 22. јуна у Берлину, уз присуство Франка Валтера Штајнмајера, председника Немачке у својству покровитеља Европске године културне баштине у Немачкој. 

Државна уметничка колекција симболички је основана 1929. године када је проглашена Краљевина Југославија, а развијала се под истим начелима и током трајања СФР Југославије. Колекција је од почетка, без обзира ко газдовао дедињским дворовима, требало да одрази југословенске и европске идеале кроз дела неких од најзначајнијих југословенских и европских уметника. Уметничко благо дедињских дворова је дуго година било ван домашаја јавности, али и стручњака који су тек спорадично имали приступ.

Почетком деведесетих јављају се иницијативе да се цео комплекс стручно обради и валоризује, али је тек 2006. основан стручни тим с циљем истраживања уметничке колекције. Тај истраживачки тим, који је и добио Награду Европске уније за културно наслеђе, чине: др Јелена Тодоровић и Биљана Црвенковић, које ће бити гошће емисије.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво