Контрапункт

Емитујемо разговор са Б. Вонгаром, савременим српским писцем који је светску славу стекао пишући у Аустралији о животу и страдању староседелаца аустралијског континента.

Проф. др Александар Петровић, уредник сабраних дела Б. Вонгара, које је објавила издавачка кућа „Јасен", о овом изванредном писцу каже:

„Његова дела се читају широм света преведена на енглески, немачки, француски, шпански, руски, холандски, јапански, кинески језик...
Име Вонгар (на језику аустралијских староседелаца значи „дух снова") дали су му Абориџини, као искреном пријатељу и борцу против њиховог вековног културног понижавања и физичког истребљења. 
Рођен је 1932. као Сретен Божић у селу Горња Трешњевица код Аранђеловца. Учио је пекарски занат у Аранђеловцу и Новом Саду. Средином педесетих члан је клуба „Ђуро Салај" у Београду, који окупља писце раднике. Објављује стихове у „Младој култури" и „Новом веснику". Краће време је новинар у Титовом Ужицу и Светозареву. Због слободоумног писања и оданости српској традиционалној култури, забрањено му је да ради као новинар у Србији и 1958. одлази у Париз, где упознаје Сартра и Симон де Бовоар и сарађује у њиховом часопису Les Temps Modernes
У Аустралију се сели 1960. где му, случајно, живот у пустињи спасава Абориџин. Тај догађај је тренутак буђења за Вонгара, коме се отвара свет староседелаца који енглеска империјална култура вековима потискује и проглашава ништавним. Упркос репресији аустралијских власти, он се упорно упознаје са животом и културом домородаца, схвата дубину патње тог народа и почиње да пише о њему објављујући прозна, поетска и антрополошка дела на енглеском језику."

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво