Ризница

Немањићи

Немањићи су српска средњовековна династија која је владала више од два века и остварила највеће проширење средњовековне Србије. Династија је названа по Стефану Немањи I.

Име Немања је било његово лично име, а Стефан је настало од грчког Стефанос, то јест, "онај који је крунисан, који је овенчан". 

Немањићи су у писаним изворима (повељама) потписани само заједничким владарским именом Стефан, а лична имена која су добили по рођењу ређе су записивана.
Династија је дала једанаест владара, који су већином од Српске православне цркве канонизовани и зато се цела династија назива и Светородном. Владари лозе Немањића владали су Србијом од 1166. до 1371. године.

У данашњој Ризници, о Немањићима говоре историчари, професори др Радивој Радић и др Синиша Мишић, као и др Дејан Јечменица, доцент, сви предавачи на Филозофском факултету Универзитета у Београду - Одељење: Историја. 

Проф. др Радивој Радић објашњава став и однос Византије према круни и српским краљевима. Од проф. др Синише Мишића слушамо о Стефану Првовенчаном, краљу и самодршцу, српској државности и како је дошло до стварања краљевине 1217. која је и продукт низа историјских догађања која су се одигравала у претходном периоду.
Да ли је стварањем царства Стефан Душан укинуо краљевство, или је у једном периоду српске средњовековне историје дошло до коегзистенције цара и краља у једној држави - о овоме говори др Дејан Јечменица.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво