Спорови у култури

Будућност признања за врхунски допринос

Зашто је институција посебног признања уметницима за врхунски допринос националној култури и културама националних мањина, од свог настанка па кроз године примене, изазивала различите коментаре па често и неугодне, прилика је да расправимо у моменту када се и у јавности то питање поново покреће. Министарство културе и информисања, у сарадњи са Заводом за проучавање културног развитка, тиме се такође бави.
Основно питање се односи на дефинисање својства института овакве награде - да ли је реч о социјалном давању уметницима чије су пензије мале, или је реч о награди којом се валоризује њихов претходни рад? Притом би се морало повести рачуна и о критеријумима и тачно одредити номенклатуру занимања у култури чији носиоци могу постати добитници награде за врхунски допринос.

Гости уреднице Мелихе Правдић су Владимир Недељковић (Министарство културе), Милета Продановић (Национални савет културе) и Љиљана Ђурић, дугогодишња председавајућа Координационог одбора репрезентативних уметничких удружења.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се