На таласима Радио Београда 2 и 3

Ђузепе Верди: Реквијем

Сезона 2017-18 директних радијских преноса из Метрополитен опере у Њујорку биће отворена у суботу, 2. децембра, извођењем Реквијема Ђузепа Вердија, под управом легендарног Метовог диригента Џејмса Ливајна.

Солисти су Красимира Стојанова - бугарски сопран, Екатерина Семенчук - руски мецосопран, Александар Антоњенко - летонски тенор и Феручо Фурлането - италијански бас. Пренос почиње у 19.00, а реализују га уреднице Музичке редакције Радио Београда 2 Горица Пилиповић и Маја Чоловић Васић.

Вердијев Реквијем је на сцени Мета последњи пут изведен 2008, премијерно још 1901. и од тада 49 пута. Маестро Ливајн је дириговао приликом 13 извођења, укључујући и оно из 2008. у знак сећања на Лучана Паваротија. Током каријере овај велики диригент је руководио на више од 2500 представа у Метрополитену, у једном изузетно широком репертоару. Био је музички директор ове куће од 1976. до 2016. када се повукао и постао први музички директор емеритус. У овој сезони ће, иначе, дириговати и Вердијеве опере Трубадур и Лујза Милер, те нову продукцију Пучинијеве Тоске.

Красимира Стојанова је већ певала у Вердијевом Реквијему, било је то у Циришкој опери са Филхармонијом из Келна. Иначе је дебитовала у Мету као Виолета у Вердијевој Травијати, затим као Лиу у Пучинијевој Турандот, Неда у Леонкаваловим Пајацима, Микаела у Бизеовој Кармен, Дона Ана у Моцартовом Дон Ђованију, Мими у Пучинијевим Боемима и Дездемона у Вердијевом Отелу. Прошле сезоне била је звезда биоскопског преноса Вердијеве Аиде.


Екатерина Семенчук је певала у Вердијевом Реквијему у Маријинском позоришту у Санкт Петербургу уз СО из Готенбурга. Од свог дебија у Метовој премијери опере Рат и Мир Сергеја Прокофјева 2002, у улози Соње, вратила се на ову сцену у још три роле - Паулина у Пиковој дами и Олга у Евгенију Оњегину Чајковског, те Марина у Борису Годунову Мусоргског. Ове сезоне певаће као Сантуца у Маскањијевој Кавалерији рустикани.

Александар Антоњенко је већ певао на сцени Мета ове сезоне као Калаф у Пучинијевој Турандот. Тумачио је насловну улогу у Вердијевом Отелу, и наступио на гала концерту поводом отварања нове сезоне у мају ове године. На његовом репертоару су и улоге Дон Хозеа у Бизеовој Кармен, Пољонеа у Белинијевој Норми, Григорија у Борису Годунову Мусоргског, те принца у Дворжаковој Русалки.

Феручо Фурлането је такође певао у Вердијевом Реквијему у Маријинском позоришту у Санкт Петербургу, као и у опери у Сан Дијегу. Од дебија у Мету 1980. као велики инквизитор у Вердијевом Дон Карлосу, наступио је у преко 200 представа где је тумачио и друге улоге у Вердијевим операма као што су Јакопо Фујеско у опери Симон Боканегра, Филип II у Дон Карлосу и Де Силва у Ернанију. Значајне су и насловне улоге у Моцартовим операма Дон Ђовани и Фигарова женидба

Ово је 87. сезона директних радијских преноса, установљених у Метрополитену 1931, и од понуђена 23 оперска дела, Музичка редакција РБ 2 одабрала је седам. Изузетак је управо Вердијев Реквијем, једна од најпопуларнијих композиција вокално-инструменталне литературе.

 

Следи низ најпознатијих опера - Норма Винћенца Белинија 16. децембра, као нова поставка, потом стандардни пар Кавалерија рустикана Пјетра Маскањија и Пајаци Руђера Леонкавала 13. јануара, те Љубавни напитак Гаетана Доницетија 10. фебруара. У марту ће бити реализована два преноса - поред познате комичне опере Тако чине све Волфганга Амадеуса Моцарта 31. марта, такође у новој поставци, овог месеца пред слушаоцима је и једна ретко извођена опера - Семирамида Ђоакина Росинија, која се и на сцени Метрополитена поставља први пут после 25 година. Она је на програму 10. марта. Низ 28. априла завршава такође мање позната Пепељуга Жила Маснеа, која до сада никада није била приказана у Метрополитену.

Преносе из радијске оперске сезоне ове куће омогућила је размена у оквиру Европске радиодифузне уније. Уреднице Музичке редакције РБ 2 Горица Пилиповић и Маја Чоловић-Васић позивају вас да им се придружите суботом увече и постанете део велике оперске породице коју Метрополитен негује већ скоро 90 година. Почетак свих преноса је од 19 сати, осим 13. јануара од 18.30 и 10. фебруара од 18 сати.

Програм преноса из Метрополитена 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво