Контрапункт

Емисију посвећујемо Едварду Херману, једном од најбриљантнијих интелектуалаца нашег времена, који је преминуо 11. новембра, у 92. години.

Професор Едвард Херман један је од највећих критичара медија икада, велики познавалац деловања пропагандног модела у спровођењу политике моћи, експерт за корпоративна и регулаторна питања, политичку економију и медије. Свој радни век провео је као професор на Вартоновој школи економије и Аненберговој школи за комуникације Универзитета у Пенсилванији. 

Са својим пријатељем и сарадником Ноамом Чомским, написао је велики број студија: „Контрареволуционарно насиље, чињенице о проливању крви и пропаганда"; „Политичка економија људских права I: Вашингтонска веза и фашизам у трећем свету"; „Политичка економија људских права II: Након катаклизме, постратна Индокина и реконструкција империјалне идеологије"; „Производња сагласности: Политичка економија масовних медија". Едвард Херман је и аутор студија: „Злочини у Вијетнаму: Митови и реалност", „Корпоративна моћ-корпоративна контрола, студија фондова у XX веку"; „Права мрежа терора"; „Индустрија тероризма" (са Франком Бродхедом; „Успон и пад бугарске везе"; Испод хипокризије: Декодирање вести у доба пропаганде", укључујући и речник двоструког говора деведесетих; „Тријумф тржишта"; „Глобални медији" (са Робертом Мекчеснијем); „Мит о либералним медијима", „Политика геноцида", коју је написао са Дејвидом Петерсоном, „Сребренички масакр: докази, контекст, политика" (Херман и сарадници). 

О Едварду Херману, за Контрапункт говоре др Дијана Џонстон и Стефан Каргановић, директор фонда „Историјски пројекат Сребреница".

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво