Соларис

Тема емисије: Нова истраживања у неуронаукама

Саговорница: др Косара Смиљанић, Институт за биолошка истраживања „Др Синиша Станковић", Одељење за неуробиологију

Иако не баш најсрећније одабран с лексичког становишта, термин „неуронауке" данас уобичајено означава интердисциплинарно подручје које обједињује истраживања о најразличитијим аспектима еволуције, развића, структуре и функције нервног система, његовим унутрашњим и спољашњим везама и интеракцијама, као и широким импликацијама чињеница које нам таква истраживања откривају.
У Београду је 26. и 27. октобра ове године одржан Седми конгрес Друштва за неуронауке Србије са међународним учешћем, организован у сарадњи са Српском академијом наука и уметности. Предавања на овом значајном научном скупу дотакла су се неуродегенеративних болести, проблема неуроинфламације, односа између централног нервног система и периферије, неуронских механизама у основи понашања, као и кључног, свеобухватног концепта у неуронаукама - концепта пластичности.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]