Речено и прећутано

Пет векова реформације - прича о "талантима", Библији и капитализму

Последњег дана октобра, тачно пре пет векова, Мартин Лутер је на врата катедрале у Витенбергу закуцао својих 95 критичких теза. Овај немачки свештеник желео је, само, да Цркву окрене ка изворном апостолском учењу и врати библијску реч у руке обичног човека. Изазвао је, међутим, велики раскол у Западној цркви, поставио темеље протестантизма и тако покренуо процесе који су променили историју Европе и света.

У то је чврсто био уверен Макс Вебер, који је почетком двадесетог века повезао "протестантску етику" са "духом капитализма". Он је створио теорију према којој је капитализам настао у споју културне и религијске природе западног друштва. Из моћног протестантског кодекса развио се благонаклон став према богатству до тада непознат у хришћанској историји, а посвећеност раду, позиву и на крају богаћењу, постала је пожељна и богоугодна. Капитализам је био благословен.

Протестанти широм света овог месеца обележавају пола миленујума реформације. Капитализам се у међувремену значајно променио, прихватио нове форме и утицаје, али однос религије и друштва остао је и даље подједнако интригантан за јавност, политику и науку. Тим поводом, о утицају религије на развој друштва и актуелне транзиционе процесе, за Речено и прећутано говоре професор Зорица Кубурић, социолог религије, и теолог Александар Ђаковац, доцент Богословског факултета.

Емисију уређује и води Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво