Знакови

Иван Грубанов "Сликати нацију", Ликовна галерија Културног центра Београда.

На изложби "Сликати нацију" Иван Грубанов је представио серију нових слика којом наставља да исказује своје интересовање за политичку историографију земље и геополитику територије на којој је поникао кроз комплексна истраживања која спроводи и тумачења тих утицаја на појединца. Изложба у Ликовној галерији Културног центра Београда представља континуитет његовог стваралаштва у чијем средишту се налази истраживање застава, које су постале препознатљив елемент у његовом раду као симболи појма нације установљен управо у периоду Модерне.

Грубанов је посебну пажњу скренуо на себе као наш представник на Бијеналу у Венецији 2015. године, када се бавио идејом националног идентитета припадника држава које су нестале у XX веку. И на изради нове серије слика уметник користи установљену праксу одабира застава као националних творевина које на себи садрже карактеристичне националне мотиве, који се техником веза обликују на површини платна, а каснијим процесима наношења слојева боје, бензина и дима на платно покривају, скривају и трансформишу у симболична значења и поруке кроз провокативне ликовне и естетске представе, постављајући ангажована питања о кохезивним одликама данашњих нација, њиховој коресподенцији са актуелном друштвеном реалношћу, могућим развојем појма нације и дејства националних обележја у будућности.

Иван Грубанов је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, где је завршио и последипломске и уметничке докторске студије. Специјалистичке студије завршио је на Ријкс академији у Амстердаму, Делфина Фондација Студио Програму у Лондону и Каза дел Веласкез у Мадриду. Излаже од 1999. у земљи и иностранству.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво